ادبیات کودک به ادبیات خوانندگان و شنودگان تا ردهی سنی حدود 12 سال گفته میشود که اغلب با تصویرسازیهای متنوع همراه و دارای دو گونهی ادبیات شفاهی و مکتوب است. این واژه همیشه داستانهای مناسب جوانان، کتابهای کمیک و یا دیگر ژانرها را دربر نمیگیرد. این نوع ادبیات که حاوی داستانهایی مختص کودکان میشود قدمتی چندین ساله دارد. لالایی، قصه، چیستان، افسانه، نمایشنامه، داستان، نوشتههای غیرداستانی، شعر ازجمله اشکال این نوع ادبی است.
ادبیات کودک ژانرهای مختلفی را با توجه به گروه سنی کودکان در خود جای میدهد؛ از داستانهای مصور (کمیک استریپ) گرفته تا داستانهای فانتزی و ماجراجویی که در گروههای سنی بالاتر بسیار رایج است. امروزه کتابهایی در گروه سنی کودکونوجوان دیده میشود که برگرفته از کتابهای بسیار مشهور جهان و شکل خلاصهشده و کودکانه شده این داستانها، منجمله آثار کلاسیک جهان، هستند. افسانههای کهن نیز بخش گستردهای از ادبیات کودکان به شمار میرود.
هانس کریستین آندرسن چهرهی سرشناس ادبیات کودک، ازجمله نویسندگانی بود که خود را بهخوبی به وجود واقعی و شرطی نشده کودکان نزدیک میکرد و با چشم و دل کودکی وارد دنیای کودکان میشد و مثل پسربچهای از دنیای آنها سخن میگفت. از معروفترین داستانهایش میتوان از "پری دریایی کوچولو"، "بندانگشتی"، "جوجه اردک زشت"، "زندگی من"، "ملکه برفی"، "دخترک کبریت فروش" و "لباس جدید امپراتور" نام برد.
در ایران امروزه نمونههای بسیار زیادی از داستانهای مختص گروه سنی کودک به چشم میخورد که تعداد بیشماری از آنها ترجمه آثار کلاسیک و معاصر جهان هستند، از نمونههای بارز این آثار ترجمهشده خوب و محبوب کودکان میتوان به مجموعه داستانهای "جونی بی جونز" یا "دفترچه خاطرات یک بیعرضه" اشاره کرد. از نمونههای معروف تألیف شده در ایران نیز کتابهای شعر جایگاه ویژهای در بین کودکان دارد و نویسندگانی چون منوچهر احترامی را همه با کتاب معروف "حسنی نگو یه دستهگل" میشناسند. از دیگر اشعار زندهیاد منوچهر احترامی که چندین نسل از کودکان با آن خاطره دارند، "کی بود رفت زیر میز"، "فیل اومد آب بخوره"، "گربه من نازنازیه همهش به فکر بازیه" و ... است که بیشتر این اشعار در مجله گلآقا منتشر میشد.
بخش قابلتوجهی از ادبیات کودک را ادبیات غیرداستانی تشکیل میدهد، اما توجه چندانی به آن نمیشود. کتابهای درسی، کتابهای علمی-آموزشی و دانشنامهها ازجمله ادبیات غیرداستانی بشمار میروند. ایرج جهانشاهی و توران میرهادی به ترتیب با انتشار مجلات "پیک" و "فرهنگنامه کودکونوجوان"، ادبیات غیرداستانی را در ایران رونق بخشیدند.